Projektový den – Sysli

V Jaroslavicích se nachází několik zajímavých lokalit s výskytem ohrožených druhů živočichů. Jedním z míst je oblast hřiště, kde se vyskytuje ohrožený druh sysla obecného.

Ve středu 17. června jsme uskutečnili ve spolupráci s neziskovou společností ALKA Wildlife pro žáky základní školy projektový den na téma „Sysli na hřišti“. Nejdříve si žáci na prvním stupni mohli prohlédnout obrazovou výstavu ve škole, vymalovat si syslí omalovánky nebo si ve škole prohlédnout syslí ochočenou slečnu Žofku. Té se u nás asi moc nelíbilo, protože většinu času byla zahrabaná a nechtěla se dětem ukázat.

Žáci druhého stupně potom na hřišti byli rozděleni do skupin a měli za úkol zmapovat výskyt a prostředí syslů pomocí GPS přístroje, pozorovat a využít fotopastí. Sledovali dalekohledem denní aktivity syslů, diktafonem zaznamenávali jejich pískání. Ze záznamů z fotopastí potom vytvoří video a zjistí další zajímavé údaje. Jedna skupinka zdatných chlapců si zahrála na „filmaře“ a aktivity spolužáků na hřišti komentovali, dělali rozhovory a vše zaznamenali.

Součástí týmu byl také sympatický Španěl a Angličanka, takže si žáci zároveň procvičili své znalosti syslí angličtiny. ?

Fotbalisté na hřišti asi velkou radost ze syslů nemají, ale věřím, že si žáci uvědomili, jaký zajímavý ohrožený druh žije na území Jaroslavic a dozvěděli se tak spoustu zajímavých informací.

Mgr. Romana Kubíková