Noc diktatur

7. května oslavila 87.narozeniny Věra Sosnarová, žena, která přežila devatenáct let v pracovních táborech na Sibiři poté, co byla v květnu 1945 odvlečena z ČSR spolu se svou matkou a sestrou. Neuvěřitelně zajímavý a dojemný příběh této ženy byl námětem první části večera, který strávili ve škole naši deváťáci. Zopakovali jsme si, co je to totalitní režim, vysvětlili jsme si pojem gulag, povídali si o osudech a cestě paní Věry, pokusili jsme se její cestu zanést i do mapy a zjistili jsme tak, že nedobrovolně nacestovala přes 25 000km. Její příběh je pro nás o to zajímavější, že tato paní dodnes žije v Jihomoravském kraji.
Ve druhé části večera jsme se vrátili ke druhé z diktatur, jíž byla naše země ve své minulosti vystavena – k nacismu. V minulých dnech jsme si připomněli 73.výročí konce 2. světové války a navíc se blíží výročí vyhlazení obce Lidice, která byla zlikvidována jako pomsta za smrt R. Heydricha. I proto jsme se věnovali osudu lidických obyvatel a na závěr jsme také film Lidice zhlédli. 
V obou částech večera měli naši deváťáci možnost srovnat svůj život, své starosti a svá trápení s osudy  mladých  lidí jejich věku, žijících ve stejné zemi, ovšem ve zcela jiné době. Slzy v očích se zaleskly nejednomu z nich a věřím, že si teď o něco jasněji dokáží představit rozdíl mezi životem ve svobodě a životem během režimu, který svobody potlačuje. 
O. Pospíchalová
 

https://www.youtube.com/watch?v=aDQ7ParoOn8

[ngg_images source=“galleries“ container_ids=“263″ display_type=“photocrati-nextgen_basic_thumbnails“ override_thumbnail_settings=“0″ thumbnail_width=“100″ thumbnail_height=“75″ thumbnail_crop=“1″ images_per_page=“20″ number_of_columns=“0″ ajax_pagination=“0″ show_all_in_lightbox=“0″ use_imagebrowser_effect=“0″ show_slideshow_link=“0″ slideshow_link_text=“[Show as slideshow]“ order_by=“filename“ order_direction=“ASC“ returns=“included“ maximum_entity_count=“500″]