Řecká noc

V pátek 13. dubna se za ZŠ Jaroslavice uskutečnila další z přespávacích akcí – jak lépe zakončit dějepisnou látku o Řecku, než věnovat mu celý večer a vše si vyzkoušet, prozkoumat, prožít a ochutnat?
Nejdříve jsme si povídali o tom, co vše se nám při slově „Řecko“ vybaví. Pak si každý vybral řecké jméno  a poté, co jsme prozkoumali řeckou abecedu, jsme se ho pokusili také napsat. Naučili jsme se základní řecká slovíčka a ochutnali zajímavá jídla z řecké kuchyně. A pak vypukly olympijské hry! V původních hrách v Olympii soutěžili staří Řekové v pětiboji, my jsme si vytvořili speciální jaroslavický pětiboj. Zahrnoval: hod oštěpem skrz kruhy, hod míčem na cíl, přetahování lanem, orientační pochod se zavázanýma očima a samozřejmě klasický zápas. Výsledky byly velmi těsné, protože dorazila desítka kvalitních sportovců, ale nejvíce bodů nakonec nasbíral Ivo Tejkal. Unavení po náročných disciplínách jsme se poté vydali občerstvit večeří. Díky šikovným maminkám nechyběla na naší tabuli rajčata s bazalkou a mozzarellou, výborné sýry nebo tzatziky. Po večeři jsme byli zase plni energie, nikdo nechtěl odpočívat, takže jsme si pustili tradiční řeckou hudbu  a naučili se i tanec. Nutno říci, že nám šel opravdu výborně! 
V další části jsme zavzpomínali na bájné tvory z řeckých mýtů a pokusili jsme se je i vytvořit. Každý z týmů pomocí masek a obleční vytvořil vlastní příšeru a povyprávěl nám také její příběh. Na fotkách si můžete prohlédnout jednak dvojhlavou  Hojkirsii a dále mýtického trojtvora, kterého Zeus spoutal bleskem. Posupně se setmělo a přišel čas na závěrečný úkol – plavbu s králem Odysseem. Dvojice statečných námořníků vyrážely do ztemnělé školy, postupně procházely jednotlivé třídy, kde plnily náročné úkoly. Námořníci přitom potkali několik bohů, ale museli se třeba vypořádat i s nebezpečným ostrovem Sirén. Všichni dopluli bezpečně a nezbývalo, než si vyčistit zuby  a ulehnout do spacáku. Aby se nám lépe usínalo, pustili jsme si ještě na dobrou noc několik ukázek z filmu Bitva u Thermopyl. Kromě toho, že v noci několik dětí mluvilo ze spaní, jsme strávili klidnou noc, tento pátek třináctého se tedy naštěstí nic zlého nepřihodilo.

O. Pospíchalová

[ngg_images source=“galleries“ container_ids=“253″ display_type=“photocrati-nextgen_basic_thumbnails“ override_thumbnail_settings=“0″ thumbnail_width=“100″ thumbnail_height=“75″ thumbnail_crop=“1″ images_per_page=“20″ number_of_columns=“0″ ajax_pagination=“0″ show_all_in_lightbox=“0″ use_imagebrowser_effect=“0″ show_slideshow_link=“0″ slideshow_link_text=“[Show as slideshow]“ order_by=“filename“ order_direction=“ASC“ returns=“included“ maximum_entity_count=“500″]